Documente fundamentale OMS

Raportul OMS privind sanatatea in lume
The world health report

Publicat pentru prima data in anul 1995, Raportul OMS privind sanatatea in lume este publicatia de baza a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In fiecare an Raportul ofera o evaluare a starii sanatatii la nivel mondial, inclusiv date statistice privind toate tarile, cu accent pe un anumit subiect de sanatate publica. Obiectivul principal al Raportului este de a oferi tarilor, agentiilor donatoare, organizatiilor internationale si altor parti interesate informatiile de care au nevoie pentru a defini si implementa politici de sanatate si a lua decizii privind finantarea lor.

Raportul OMS este de asemenea destinat si unui public mai larg din cadrul universitatilor, institutiilor medicale, institutiilor mass media, precum si celor interesati de subiectul sanatatii publice la nivel mondial.

Toate editiile Raportului OMS privind sanatatea in lume pot fi accesate pe site-ul OMS:
http://www.who.int/whr/en/index.html.

 

Raportul OMS "Statistica Mondiala privind sanatatea"
World health statistics report

Rapoartele anuale ale OMS "Statistica Mondiala privind sanatatea" prezinta cele mai recente date privind sanatatea publica, colectate de la statele membre OMS.

Statistica sanatatii ofera informatii necesare pentru descrierea starii de functionare si a nivelului de performanta a sistemului de sanatate, precum si evaluarea starii de sanatate a populatiei. Informatia contine date despre reteaua, cadrele institutiilor medico-sanitare, acordarea asistentei medicale populatiei, examenele profilactice, imunizarea, morbiditatea pe toate grupele de maladii s.a.

Toate rapoartele pot fi consultate sau descarcate in format PDF pe site-ul OMS:
http://www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/en/.

 

Regulamentul Sanitar International (RSI) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
International Health Regulation (IHR)

Regulamentul Sanitar International (RSI) reprezinta un instrument juridic international care este obligatoriu pentru 194 tari din lume, toate statele membre OMS. Scopul lui este de a ajuta comunitatea internationala in vederea prevenirii situatiilor critice care ar putea ameninta sanatatea oamenilor. Cu sprijinul OMS cele 194 de state pun in aplicare la nivel mondial Regulamentul Sanitar International (RSI) pentru a spori siguranta in domeniul sanatatii publice la nivel national, regional si global. Astfel fiecare tara este obligata sa identifice si sa raporteze orice eveniment, indiferent de sursa sau origine, care ar pune in pericol sanatatea publica si s-ar putea raspandi transfrontalier.

Pentru mai multe informatii despre Regulamentul Sanitar International al OMS accesati
http://www.who.int/ihr/en/.