Despre OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este o organizatie internationala care are rolul de a mentine si a coordona situatia sanatatii populatiei de pe glob. Expertii OMS elaboreaza recomandari si standarde in domeniul ocrotirii sanatatii si acorda asistenta tarilor in solutionarea problemelor de sanatate publica. Organizatia Mondiala a Sanatatii de asemenea acorda suport si promoveaza activitatea de cercetare in domeniul sanatatii publice.

In componenta OMS intra 194 de state membre. In fiecare an reprezentantii se intalnesc in cadrul Adunarii Mondiale a OMS, la Geneva, unde determina directiile generale de activitate ale OMS, aproba bugetul Organizatiei si la fiecare 5 ani aleg Directorul General al OMS.

Din istoria Organizatiei Mondiale a Sanatatii

1945
Conferinta Natiunilor Unite reunita la San Francisco (SUA) aproba in unanimitate crearea unei noi organizatii internationale de sanatate care sa fie autonoma.

1946
Conferinta Internationala a Sanatatii, reunita la New York, a aprobat in iulie Constitutia Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

1947
Se infiinteaza serviciul de informatii epidemiologice, care urmarea informatiile relative asupra bolilor supuse Regulamentului sanitar international precum si celelalte boli transmisibile de importanta internationala.

1948
La 7 aprilie 1948 a fost infiintata Organizatia Mondiala a Sanatatii. A intrat in vigoare Constitutia Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Dr. Brock Chisholm, originar din Canada, a fost ales primul Director general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

1950
Adunarea Mondiala a OMS a decis ca Ziua Mondiala a Sanatatii sa se sarbatoreasca in fiecare an pe 7 aprilie.
A inceput vaccinarea in masa contra tuberculozei. Acest lucru a fost posibil gratie vaccinului cu bacilul Calmette-guerin (BCG), destinat sa protejeze copiii contra tuberculozei.

1953
Dr. Marcolino Gomes Candau, originar din Brazilia, a fost ales cel de-al doilea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

1955
Are loc lansarea Programului International de eradicare a malariei. Prin urmare, in majoritatea tarilor, programele de eradicare a malariei au devenit obiective primordiale in plan national.

1965
Se publica primul raport asupra diabetului. In anul 2000, 171 milioane de locuitori ai planetei erau diagnosticati cu aceasta boala.

1966
Are loc inaugurarea noului sediu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii la Geneva.

1973
Dr. Halfdan T.Mahler, originar din Danemarca, a fost ales cel de-al treilea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

1974
Se lanseaza Programul International de lupta contra onchocercozei, in colaborare cu Banca Mondiala, Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator si Programul ONU pentru alimentatie si agricultura.
Se lanseaza programul International "elargi de vaccination". Astazi vaccinarea permite salvarea vietilor a 2-3 milioane de copii pe an.

1977
Se publica pentru prima data Lista medicamentelor esentiale pentru sanatatea oamenilor, care asigura abordarea terapeutica a majoritatii problemelor prioritare de sanatate publica, cum ar fi malaria, HIV, tuberculoza, cancerul, diabetul.

1978
Conferinta Internationala a OMS pe tema ingrijirilor primare de sanatate, organizata la 12 septembrie 1978, in Kazahstan, lanseaza documentul istoric "Declaratia de la Alma-Ata". Declaratia sublinia ca un obiectiv social principal al guvernelor, organizatiilor internationale si al intregii comunitati mondiale ar fi atingerea de catre toti oamenii lumii, pana in anul 2000, al unui nivel al sanatatii care sa le permita sa duca o viata productiva din punct de vedere social si economic. Cheia atingerii acestui obiectiv sunt ingrijirile primare de sanatate. Raportul OMS – UNICEF asupra ingrijirilor primare de sanatate constituie o baza sociala pentru functionarea si dezvoltarea in continuare a ingrijirilor primare de sanatate in lume. Declaratia Conferintei contine 22 de recomandari care se bazeaza pe definirea ingrijirilor primare de sanatate.

1979
O Comisie Internationala a OMS certifica eradicarea mondiala a variolei. Campania de eradicare a variolei s-a realizat in perioada 1967-1979. Variola, o boala care a ucis si a lasat infirmi milioane de oameni, este deocamdata unica maladie infectioasa grava care a fost complet eradicata.

1986
Se creeaza programul Mondial de lupta impotriva SIDA pentru a elabora si a coordona o strategie globala de combatere a acestei maladii.

1988
Dr. Hiroshi Nakajima, originar din Japonia a fost ales al patrulea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Adunarea Mondiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a adoptat o rezolutie pe tema nondiscriminarii privind persoanele infectate cu HIV/SIDA.
Se lanseaza Initiativa Mondiala pentru Eradicarea Poliomielitei. Sub conducerea guvernelor nationale si in colaborare cu UNICEF si Centrul pentru Controlul si Prevenirea Imbolnavirilor din SUA s-a organizat imunizarea a peste 2 miliarde de copii cu ajutorul a 20 de milioane de voluntari, lucratori medicali. Incidenta poliomielitei a scazut cu mai mult de 99%.

1995
Se infiinteaza Comisia Internationala pentru certificarea eradicarii Dranculozei (helmintiazele exclusiv tropicale).

1996
Crearea parteneriatului ONU – SIDA cu 6 organisme fondatoare partenere.

1998
Dr. Gro Harlem Brundtland, originara din Norvegia, a fost aleasa al 5-lea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

2000
Lansarea Inaltului Parteneriat pentru tuberculoza, gazduit de OMS. Acest parteneriat implica peste 500 parteneri care s-au straduit sa atinga obiectivele mileniului pentru dezvoltare, legate de tuberculoza, ameliorand accesul la tratament prin Programul DOTS si relevand deficientele determinate de cazurile de tuberculoza asociata cu HIV si de tuberculoza farmacorezistenta.
In septembrie 2000 s-a desfasurat la New York Summit-ul Mileniului, la care au participat regi, sefi de state si prim-ministrii din peste 150 de tari. Declaratia Mileniului adoptata de 191 de tari fixeaza Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului – ODM. Printre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului pana in anul 2015 sunt:

  1. Reducerea saraciei severe;
  2. Realizarea accesului universal la educatia primara;
  3. Promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor;
  4. Reducerea mortalitatii infantile;
  5. Imbunatatirea sanatatii materne;
  6. Combaterea HIV/SIDA, a malariei si a altor boli;
  7. Asigurarea unui mediu durabil;
  8. Crearea de parteneriate globale pentru dezvoltare.

2001
Lansarea Initiativei de lupta contra rujeolei in parteneriat cu UNICEF, Fundatia Natiunilor Unite, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Imbolnavirilor din SUA si Crucea Rosie din SUA.

2003
Dr. Lee Jong-Wook, originar din Republica Coreea, a fost ales al 6-lea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Parteneriatul ONU – SIDA lanseaza Initiativa 35, cu scopul asigurarii unui tratament antiretroviral pentru 3 milioane de persoane pana la sfarsitul anului 2005.
Adunarea Generala a OMS adopta Conventia-Cadru pentru lupta anti-tutun.
Sindromul Respirator Acut Sever (SRAS) este recunoscut pentru prima data in toata gravitatea sa. Organizatia Mondiala a Sanatatii coordoneaza cercetarile internationale impreuna cu Reteaua mondiala de alerta si actiune in caz de epidemie si colaboreaza eficient cu autoritatile sanitare din tarile afectate.

2005
Se lanseaza Parteneriatul pentru sanatatea mamei si copilului pentru a garanta tuturor femeilor si copiilor sanatate si prosperitate.

2006
Dr. Margaret Chan, originara din Republica Populara Chineza, a fost aleasa al 7-lea Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

2012
Dr. Margaret Chan, originara din Republica Populara Chineza, a fost aleasa pentru al doilea mandat de 5 ani ca Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.