Ziua Internațională de combatere a HIV/SIDA

 

HIV day_20121201sÎncepând cu a. 1988, an de an, la 1 decembrie, este marcată Ziua Internațională de combatere a HIV/SIDA. HIV este virusul imunodificenței umane, care atacă și distruge sistemul imunitar al organismului deschizând calea unor infecții oportuniste. SIDA este sindromul imunodeficienței umane dobândite.

Potrivit Raportului UNAIDS, de Ziua Internațională de combatere a HIV/SIDApentru a. 2012 se notează progrese semnificative în prevenirea și tratamentul HIV/SIDA în ultimii doi ani. Numărul de oameni cu acces la tratamentul de salvare a crescut cu 60%, iar noile cazuri de infectare au scăzut cu jumătate în 25 de țări – dintre care 13 din Africa sub-sahariană. Decesele cauzate de SIDA au scăzut cu 25% începând cu 2005, accesați www.aids.md.

În acest an, Ziua Mondială a luptei pentru combatere a HIV/SIDA va demara cu sloganul "Reducerea până la zero. Zero cazuri noi de infecţii cu HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero decese cauzate de SIDA", care semnifică un impuls mai mare pentru persoanele infectate de a se trata și un apel către guverne că e timpul să acționeze. Această zi a devenit un bun prilej de a evidenția importanța toleranței sociale. Este o zi care ne implică pe fiecare dintre noi, este un apel la umanitate, solidaritate și responsabilitate.

Infecția HIV poate fi prevenită prin informare și educare. În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV, la data de 1 decembrie 2012, Biblioteca Științifică Medicală va organiza expoziția tematică cu genericul "Reducerea până la zero. Zero cazuri noi de infecţii cu HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero decese cauzate de SIDA",, la Centrul de Informare și Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Internațională de combatere a HIV/SIDA 2012, accesaţi:
http://www.who.int/mediacentre/events/annual/world_aids_day/en/