Ziua Mondială a Sănătății, 2018

 

sl3Anual, la 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății, semnificând crearea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la 7 aprilie 1948. De la începuturile activității sale, OMS s-a bazat pe principiul că toți oamenii ar trebui să-și poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, iar viziunea de orientare pentru ultimii șapte decenii s-a bazat pe sloganul „Sănătate pentru toți!”

Tema Zilei Mondiale a Sănătății pentru anul curent constă în „Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți”, definind asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă, astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.sl2

Mesajul-cheie ale evenimentului evidențiază tematica respectivă prin faptul că acoperirea universală cu servicii de sănătate este fezabilă, unele țări înregistrând progrese importante. Nimeni nu trebuie să aleagă între sănătate deplină și alte necesități cotidiene, iar prestarea serviciilor medicale cu adevărat universale necesită o trecere de la proiectarea sistemelor și a instituțiilor de sănătate în jurul bolilor către serviciile de sănătate proiectate în jurul sănătății și bunăstării oamenilor.

Vă invităm să vizitaţi Sălile de lectură a BȘM, Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)