Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei, 2018
Anual, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată la 24 martie. Această zi reprezintă o oportunitate pentru a avertiza asupra incidenţei acestei boli, pentru a promova metodele de prevenţie şi control, ținând cont de faptul, că Tuberculoza este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial.
Sloganul anului 2018 pentru Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei este "Wanted: Leaders for a TB-free world".
OBIECTIV LA NIVEL MONDIAL PÂNĂ ÎN 2030:,,Eliminarea epidemiei de TB,,.
Tuberculoza este o maladie contagioasă, care se transmite pe calea aerului şi ale cărei prime simptome sunt asemănătoare unei răceli. Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe și țesuturi, cel mai frecvent fiind localizată la nivel pulmonar.
Situația TB la nivel mondial, conform OMS, în octombrie 2017:
- În ultimul deceniu, tuberculoza reprezintă a 9-a cauză de deces pe plan mondial şi este cea mai importantă boală determinată de un singur agent infecțios;
- 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TB și 1,7 milioane au murit din cauza bolii (inclusiv 0,4 milioane dintre persoanele cu HIV) – 2016;
- aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 250.000 de copii au decedat cu TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV) – 2016;
- 40% din decesele cu HIV au fost cauzate de TB- 2016.
Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice.
„Orice persoană bolnavă de tuberculoză ar trebui să aibă acces la instrumente şi servicii inovative pentru diagnosticare rapidă, tratament şi supraveghere. (...) Având în vedere rezistenţa tuberculozei la anumite medicamente, asigurarea unei supravegheri de calitate şi completă va fi în beneficiul securităţii sănătăţii la nivel global'', afirmă directorul general al OMS dr. Margaret Chan, conform site-ului amintit.
Cum prevenim tuberculoza?
- Respectarea regulilor de igienă personală (să acopere gura când tușește, să nu scuipe pe jos, etc.) și a locuinței (curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea la soare a lenjeriei).
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave.
- Vaccinarea nou-născuţilor pentru a preveni formele severe de boală.
- Alimentație sănătoasă.
- Evitarea stresului.
- Evitarea consumului de droguri și a fumatului.
Cu acest prilej, pe 24 martie 2018, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS și Sălile de lectură organizează expoziţia tematică "24 martie – Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei".
Vă invităm să vizitaţi Sălile de lectură a BȘM, Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)