Ziua Mondială a Rinichiului

Ziua Mondială a Rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În acest an este celebrată la data de 8 martie.
       Prin intermediul acestei zile, care la aceasta ediție se desfășoară sub sloganul „Rinichiul și sănătatea femeii”,Societatea Internaţională de Nefrologie intenţionează să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.
       Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică ce afectează aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreagă, situându-se pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul femeilor.

Potrivit unor studii, prevalența riscului de a dezvolta boala cronică de rinichi este mai ridicată în rândul femeilor în raport cu barbații. Cu toate acestea, numărul femeilor dializate este mai mic decât cel al barbaților, din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lentă în rândul femeilor, barierele socio-economice conduc la întârzierea dializei sau absența acesteia în rîndul femeilor, și accesul inegal la serviciile de sanătate în anumite țări. De asemenea, efectuarea transplantului renal este inegală, datorită diverselor aspecte de ordin social, cultural și psihologic.Ziua Mondiala a Rinichiului1 În 2018, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 8 Martie pentru a sublinia importanța sănătății femeilor în general, și a sănătății rinichilor în special. Ziua Mondială a Rinichiului, ajunsă în 2018 la a 13-a aniversare, promovează accesul egal la educație și servicii medicale pentru femeile din întreaga lume.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului, în perioada 6 - 12 martie 2018, la Biblioteca Șiințifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, Sala de lectură 3 va fi organizată expoziția tematică  (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Ştiinţifică Medicală pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.