Ziua Mondială a Inimii

Ziua Mondială a Inimii

share-the-powerPe data de 29 septembrie va fi marcată Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul va fi organizat la nivel internațional de Federația Mondială a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO, în scopul creşterii gradului de conştientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare (BCV). 
      Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, anual înregistrându-se 17,3 milioane de decese. Numărul acestora este în continuă creştere. Până în a. 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Inima sănătoasă defineşte posibilitatea de a trăi viaţa din plin, indiferent de vârstă şi sex. Alimentația nesănătoasă, lipsa de activităţi fizice şi fumatul sunt principalele cauze de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a accidentului vascular cerebral.

Riscul de boli cardiovasculare la copii se poate instala înainte de naştere, în timpul dezvoltării fetale şi poate creşte în timpul copilăriei din cauza alimentaţiei nesănătoase, a fumatului activ, sau pasiv şi lipsa exerciţiilor fizice. Hipertensiunea arterială şi bolile neurovasculare rămân a fi maladiile care cel mai des provoacă decese în Republica Moldova şi la nivel global.

 Cu ocazia  Zilei Mondiale a Inimii 2017, în perioada  28.09.2017 - 01.10.2017, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza expoziţii tematice cu titlul "29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii" la Centrul de Informare şi Documentare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Sala de lectură nr. 3 (str. Nicolae Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3), Sala de lectură nr.1 şi nr. 2.

   Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Ştiinţifică Medicală pentru a consulta resurse informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

 

Galeria foto