Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei!

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

 

find TBCZiua Mondială de luptă împotriva tuberculozei este celebrată în fiecare an la 24 martie. În această zi, în anul 1882, Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul tuberculozei. Acesta a fost un prim pas în diagnosticarea şi tratarea acestei boli, care era una din cele şapte cauze principale de deces la mijlocul sec. IX.

În acest an evenimentul demarează cu genericul“ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE. TRATEAZĂ. VINDECĂ TOŢI BOLNAVII DE TUBERCULOZĂ”,având rolul de a atrage atenția opiniei publice și de a sensibiliza factorii de decizie cu privire la importanța acestei probleme de sănătate, și de a ridica gradul de conştientizare asupra maladiei, care încă este o boală epidemică ce cauzează câteva milioane de decese anual.

Ziua de 24 martie, consemnată anual ca Zi Mondială de combatere a tuberculozei, semnalează faptul că tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică și constituie un prilej de a atrage atenţia comunității internaționale asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de această boală, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni.

TBC este un flagel care atacă şi omoară mii de oameni. Republica Moldova rămâne a fi printre ţările cu cele mai ridicate valori ale indicatorilor epidemiologici ai TBC în Europa şi printre cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă a tuberculozei rezistente.

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, în perioada 22-28 aprilie 2017, la Biblioteca Șiințifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, Sălile de lectură nr. 2 şi 3 vor fi organizate expoziții tematice  (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Ştiinţifică Medicală pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

Pentru mai multe informaţii despreZiua Mondială de luptă împotriva tuberculozei,accesaţi:
http://www.stoptb.org/