Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

 

getting-to-zero-2015Începând  cu a. 1988, Organizația Mondială a Sănătății marcheazădata de 1 Decembrie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Această zi vine ca o oportunitate pentru oamenii de pretutindeni  de a se uni în lupta împotriva maladiei, de a fi solidari cu cei care trăiesc cu boala şi de a-i comemora pe cei care au decedat în urma acesteia.

Pentru perioada 2011 – 2015, campania mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inițiată cu sloganul: „Ajungând la zero: zero infecţii noi cu HIV. Zero discriminări. Zero decese prin SIDA”.

La etapa actuală este promovată strategia 90-90-90 care prevede: identificarea și diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV; înrolarea în tratamentul antiretroviral a 90% din cei diagnosticați, și suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul.

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Umane Dobândite) este o boala gravă ce atacă sistemul imunitar al organismului, care devine incapabil să lupte împotriva infecţiilor. HIV se transmite prin:

- contact sexual neprotejat;

 - cel mai răspandit mod de contaminare;

 - folosirea în comun a seringilor sau acelor contaminate;

- nerespectarea normelor de igienă în utilizarea repetată a instrumentelor de manichiură/pedichiură, tatuaj, piercing;

- contactul direct al pielii sau al mucoasei lezate cu fluide infectate;

- transmiterea de la mama infectată cu HIV la făt sau nou-născut, în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării.

Potrivit datelor UNAIDS, 36.9 milioane de persoane trăiesc cu HIV; acces la tratament antiretroviral au 15 mil.; comparativ cu anul 2000 s-a redus cu 35% numărul cazurilor noi de infecție cu HIV, și cu 42% a deceselor cauzate de SIDA. 84 din 121 de țări, cu venituri mici și mijlocii, au crescut cheltuielile interne pentru infecția HIV/SIDA, 46 au raportat o creștere peste 50%, inclusiv 35 mai mult de 100%.

CNSP menționează că, în Republica Moldova, de la declanşarea epidemiei până la finele anului 2014, cumulativ, au fost înregistrate 9389 cazuri de HIV/SIDA, inclusiv 2491 decese. În perioada de 9 luni ale anului 2015, infecţia a fost confirmată la 545 persoane, faţă de 654 în perioada respectivă a 2014. Fiind afectate persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, la un nivel înalt se menţine transmiterea heterosexuală, cu prevalența înaltă în rândul consumatorilor de droguri injectabile și lucrătoarelor sexului comercial (LSC).

La data de 1 decembrie 2015, Biblioteca Științifică Medicală va organiza expoziția tematică cu genericul "Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA", la Centrul de Informare și Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

 Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA 2015, accesaţi:
            
http://www.who.int/campaigns/aids-day/2015/event/en/

http://aids.md/aids