Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie 2015

Ziua Mondială a Diabetului

 

diabetesÎn fiecare an, pe data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Această zi are drept scop de a informa populația privind manifestările și complicațiile diabetului zaharat și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii.

    Menționăm că, în fiecare an Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Astfel,     Federația Internațională a Diabetului a inițiat pentru perioada 2014-2016 campania “Alimentația sănătoasă și Diabetul”. Mesajul transmis este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar și pentru că astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat.

Scopul acestui eveniment este să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general.

      Diabetul este o boală cronică. Aceasta apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

     Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese. În cazurile de diabet de tip 2, se estimează că, printr-o alimentație corectă și exerciții fizice, poate fi împiedicată sau întârziată apariția diabetului până la 70% din cazuri, până la nivelul anului 2035, însemnând 150 de milioane de persone.

     Cu ocaziaZilei Mondiale a Diabetului, în perioada 13-20 noiembrie 2015, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza expoziţia tematică cu genericul 14 noiembrie 2015 – Ziua Mondială a Diabetului " Alimentația sănătoasă și Diabetul"(str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

   Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)