,,Ziua Mondială Fără Tutun”

,,Ziua Mondială Fără Tutun”

 


240576-no-smoking,,Ziua Mondială Fără Tutun” 
(WNTD)  este marcată anual pe data de 31 mai, în iniţiativa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători. Această zi  reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu și de a încerca să scape de el. Evenimentul are drept scop informarea și sensibilizarea populației privind efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman.

Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, OMS face apel către toate ţările de a lucra împreună pentru a reduce/stopa comerţul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare şi de luptă împotriva corupţiei. Astfel Campania de luptă antifumat din acest an se va desfășura sub sloganul “Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!

      Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600.000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

     Avertizarea populaţiei despre riscul real al consumului de nicotină poate micşora substanţial răspîndirea acestui viciu. Cercetările au demonstrat că avertismentele efective despre dauna tutunului, îndeosebi cele care conţin imagini grafice, motivează fumătorii să abandoneze fumatul şi reduc atractivitatea tutunului pentru cei ce încă nu au devenit dependenţi.

       Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sînt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul.

       Cu prilejulZilei Mondiale Fără Tutun, în perioada 30 mai - 3 iunie, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, organizează o expoziție tematică  (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.).