Ziua Mondială a Sănătății, 2015

Ziua Mondială a Sănătății

 

piramidaAnual, la 7 aprilie, de ziua fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii – zi în care omenirea este sensibilizată vis-à-vis de o problemă prioritară a sănătăţii publice la nivel global. Tematica anului 2015 este dedicată siguranţei alimentelor, temă considerată de OMS - problemă de sănătate publică prioritară şi necesară de supus atenţiei populației, la nivel mondial. Respectiv evenimentul va fi marcat sub sloganul: „De la fermă, la farfurie: respectă condiţiile pentru siguranţa alimentelor” (From farm to plate, make food safe).
     Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, siguranţa produselor alimentare este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate. Produsele alimentare nesigure, care conţin bacterii, viruși, paraziţi sau substanţe chimice provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer. Conform estimărilor, anual la nivel global peste 2 milioane de oameni decedează din cauza bolilor diareice acute (BDA) provocate de produse alimentare şi ape poluate, majoritatea fiind copii sub 18 ani.
        Agravarea problemelor de sănătate publică, legate de consumul alimentelor nesigure, inclusiv şi sporirea morbidităţii prin toxiinfecţii alimentare şi BDA vizează şi Republica Moldova. În anul 2014, numărul de focare – 11 028 şi de bolnavi de BDA – 12 292, a sporit comparativ cu anul 2012 (10 033 şi respectiv 10 550) şi anul 2013 (8 877 de focare şi respectiv 9 188 de persoane afectate).
În fiecare zi apar noi amenințări la siguranța alimentară. Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanțe chimice folosite în procesul de creștere, prelucrare și conservare reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară.
       Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca această responsabilitate să existe de-a lungul lanțului de producție alimentară - de la fermieri și producători, la furnizori și consumatori.
Ziua Mondială a Sănătății este o ocazie de a alerta persoanele care lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători, firme de retail, medici practicieni - precum și consumatorii - despre importanța siguranței alimentare. ziua Mondiala a Sanatatii 2015
          Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, în perioada 7-11 aprilie 2015, la Biblioteca Șiințifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, va fi organizată expoziția tematică "7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății" (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).
Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)Pentru mai multe informații despre Ziua Mondială a Sănătății 2015 accesați:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/en/
http://who.int/mediacentre/news/releases/2015/food-safety/en/
http://cnsp.md/7-aprilie-2015-este-ziua-mondiala-sanatatii-marcata-cu-genericul-siguranta-alimentelor/