Ziua Mondială a Inimii 2014

     Ziua Mondială a Inimii

WHF Keyimage b807f2dce3

 

 

 

În fiecare an, pe data de 29 septembrie, este marcată  Ziua Mondială a Inimii, organizată la nivel internaţional de World Heart Organization şi de către membrii și partenerii World Heart Federation.  Evenimentul are drept scop de a informa și contribui la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi de a determina treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. Potrivit WHF,cel puțin 80% dintre decesele premature cauzate de bolile cardio-vasculare pot fi evitate, dacă cei patru mari factori de risc – fumatul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul și abuzul de alcool – sunt ținuți sub control.

        An de an, Ziua Mondială a Inimii abordează diverse tematici care reflectă subiecte cheie legate de sănătatea inimii. Pentru anul2014, tema Zilei Mondiale a Inimiieste „Crearea unuimediu de viață, lucru și joacă sănătos pentru inimă”.

       Locurile unde trăim, muncim și ne jucăm ar trebui să fie spații sigure din punctul de vedere al impactului asupra sănătății noastre cardio-vasculare. Din păcate, mulți dintre noi suntem puși în situația de a nu putea face alegeri sănătoase pentru inimă, din cauza existenței unor factori de mediu dăunători, precum fumul de țigară la locul de muncă sau în familie.

     În Republica Moldova, fiecare al optulea locuitor suferă de o boală cardiovasculară, iar mai mult de jumătate din toate decesele înregistrate în ţara noastră sunt provocate de aceste maladii.

         Federaţia Mondială a Inimii anunţă că 194 de ţări şi-au luat angajamentul de a reduce cu 25 la sută rata deceselor premature, până în anul 2025.

         Astfel, în perioada29-30 septembrie, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza o expoziţie tematică cu titlul"29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii", la Centrul de Informare şi Documentare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (str. Nicolae Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

     Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

           Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Inimii 2014 accesaţi:

http://www.who.int/en/

http://www.world-heart-federation.org/

IMG 20140929 111812