Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

header

Conform calendarului OMS, ziua de 24 martie este recunoscută la nivel mondial drept Ziua mondială de combatere a tuberculozei.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cu evoluţie cronică, provocată de Micobacterium tuberculosis, care afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale,iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.

Potrivit Ministerului Sănătății, Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. Incidenţa globală prin tuberculoză în 2013 a constituit 109,9 cazuri la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în Republica Moldova a constituit 11,1 cazuri la 100 000 populaţie, ceea ce este mai puţin cu 23% faţă de anul 2012. O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR. Cazurile cu TB-MDR în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă – prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2012 a fost de 23,7%.

Pe parcursul lunii martie 2014, în Republica Moldova, se desfășoară Campania de informare a populaţiei „Să  ajungem încă la 3 milioane de persoane cu tuberculoză prin: depistare, tratare, îngrijire” cu următorul program: întâlniri informative cu persoanele din grupurile de risc; lecţii de informare despre tuberculoză în instituţiile de învăţământ; seminare tematice pentru lucrătorii medicali şi asistenţii sociali; acţiuni publice cu distribuirea materialelor informative; difuzarea spoturilor audio şi video despre tuberculoză în mass-media naţională şi raională; conferinţe ştiinţifico-practice cu participarea specialiştilor din domeniu; alte activităţi despre profilaxia, diagnosticarea şi tratamentul tuberculozei.20140324 150510

Cu acest prilej, pe 24 martie 2014, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS organizează expoziţia tematică "24 martie – Ziua Mondială ANTI Tuberculoză".

 

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

 

 

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei, accesaţi:
http://www.stoptb.org/

http://who.int/tb/en/