Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA

Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA este marcată în fiecare an pe 1 decembrie. Marcarea acestei zile simbolizează solidaritatea cu persoanele depistate HIV pozitiv, cît și conștientizarea impactului pe care o are infecția HIV asupra comunității.HIV este virusul imunodificenței umane, care atacă și distruge sistemul imunitar al organismului deschizând calea unor infecții oportuniste. SIDA este sindromul imunodeficienței umane dobândite.

În perioada 2011-2015, Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA va demara cu sloganul "Reducerea până la zero. Zero cazuri noi de infecţii cu HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero decese cauzate de SIDA", care semnifică un impuls mai mare pentru persoanele infectate de a se trata și un apel către guverne că e timpul să acționeze.Zero Discriminare este unul din elementele centrale ale viziunii împărtăşite a UNAIDS. Se recunoaște că pentru a atinge Zero cazuri noi de infectare cu HIV  şi Zero decese cauzate de SIDA este imperios să se elimine şi să se atingă nivel de discriminare Zero, simbolul acesteea fiind fluturele. Pentru Campania 2013, OMS și-a centrat atenția pe îmbunătățirea accesului la serviciile de prevenire, tratament și îngrijire în rândul adolescenților (10-19 ani), un grup care continuă să fie vulnerabil în ciuda eforturilor de până acum. Această zi a devenit un bun prilej de a evidenția importanța toleranței sociale. Este o zi care ne implică pe fiecare dintre noi, este un apel la umanitate, solidaritate și responsabilitate.

Infecția HIV poate fi prevenită prin informare și educare. În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV, la data de 1 decembrie 2013, Biblioteca Științifică Medicală va organiza expoziția tematică cu genericul "1 decembrie. Ziua Mondială de combatere a SIDA",, la Centrul de Informare și Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

 

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA 2013, accesaţi:
http://www.who.int/campaigns/aids-day/2013/event/en/index.html

http://aids.md/aids