Ziua mondială de combatere a pneumoniei

Pe data de 12 noiembrie, în întreaga lume va fi marcată Ziua mondială de combatere a pneumoniei, care va avea drept scop sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul pneumoniei asupra sănătăţii, informarea despre modalitățile de prevenire și tratament a acestei maladii și generarea acțiunilor de combatere a pneumoniei .

Pneumonia este principala cauză a mortalităţii infantile la nivel global. În prezent sunt înregistrate cca 1,6 milioane de decese a copiilor în toată lumea.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2012, decesele cauzate de pneumonie printre copiii cu vîrsta până la 5 ani, atinge cifra de 1.1 mln. Pneumonia este preponderent cauzată de agravarea bolilor respiratorii infecţioase deja existente, sau de contactul direct cu secreţiile nazale ale unui bolnav sau prin contact apropiat, pentru o durată îndelungată de timp, cu bolnavi de pneumonie. Această maladie reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii.

world pneumonia day standÎn acest an, tema Zilei mondiale de combatere a pneumonieise va concentra pe inovare - evidențierea soluțiilor inovatoare pentru combaterea pneumoniei la copii.

Cu acest prilej, pe 12 noiembrie 2013, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS organizează expoziţia tematică "12 noiembrie – Ziua mondială a pneumoniei" (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

 

 

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de combatere a pneumoniei, accesaţi:

http://www.who.int/pmnch/media/events/2013/pneumonia_day/en/

http://worldpneumoniaday.org/