Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului este celebrată anual pe 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF) și a Organizației Mondiale a Sănătății, fiind marcată la nivel internațional atât de asociațiile membre ale IDF cât și de persoanele afectate de diabet. Sloganul campaniei din acest an este “Diabetul: Protejează-ți viitorul”, iar scopul este acela de a informa populația cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos. Marcarea acestei zile este un bun prilej pentru a atenționa populația privind riscurile îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, alături de alte boli grave (cardiovasculare, cancere) se află pe primele locuri în topul morbidității și mortalității mondiale. OMS estimează cazurile de îmbolnăvire în întreaga lume la 371 mln. Potrivit prognozelor, în următorii ani acest număr va creşte până la 380 de milioane. Conform datelor Ministerului Sănătății, pe parcursul ultimului deceniu, în Republica Moldova, de două ori a crescut incidența îmbolnăvirii prin diabet, ceea ce a dus la invaliditate sau deces. Potrivit datelor statistice ale Centrului Naţional de Management în Sănătate, în R. Moldova în anul 2012 s-au înregistrat 71246 de persoane cu diabet zaharat (2011 – 67002 persoane).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, pe 14 noiembrie 2013, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza expoziţia tematică cu genericul 14 noiembrie 2013 – Ziua Mondială a Diabetului "Diabetul: Protejează-ți viitorul" (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Diabetului '2013, accesaţi:
http://www.who.int/pmnch/media/events/2013/diabetesday/en/

http://www.idf.org/worlddiabetesday