Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

 

tuberculoza-2013Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei este celebrată în fiecare an la 24 martie. În acest an evenimentul demarează cu genericul "Oprim tuberculoza în timpul generaţiei noastre", având rolul de a atrage atenția opiniei publice și de a sensibiliza factorii de decizie cu privire la importanța acestei probleme de sănătate, și de a ridica gradul de conştientizare asupra maladiei, care încă este o boală epidemică ce cauzează câteva milioane de decese anual.

TBC este un flagel care atacă şi omoară mii de oameni. Republica Moldova rămâne a fi printre ţările cu cele mai ridicate valori ale indicatorilor epidemiologici ai TBC în Europa şi printre cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă a tuberculozei rezistente. Potrivit OMS, incidenţa tuberculozei este de 161 la 100 mii populaţie, iar mortalitatea – 17 cazuri la 100 mii, ambele având tendinţe de creştere în ultimii ani. Proporţia cazurilor de tuberculoză rezistenţă (TB MDR) este de 26% printre cazurile noi înregistrate şi 64% în rândul pacienţilor trataţi anterior de tuberculoză.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, la 24 martie 2013 în RM vor fi organizate și desfășurate activități care vor include: discuții publice și individuale, expoziții, concursuri, serate tematice; va fi asigurată participarea activă și colaborarea lucrătorilor medicali cu mijloacele media, cu administrația publică locală, ONG-urilor în scopul promovării modului sănătos de viață.

Cu acest prilej, în perioada 20-26 martie, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS organizează expoziţia tematică "Oprim tuberculoza în timpul generaţiei noastre" (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei,accesaţi:
http://www.stoptb.org/