Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială a Sănătăţii!

la .

Ziua Mondială a Sănătăţii!


DepresieLa 7 aprilie 2017, atât în RM cât și în toată lumea va fi organizată şi desfăşurată Ziua Mondială a Sănătăţii cu genericul "DEPRESIA: Hai să vorbim!", în conformitate cu calendarul evenimentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2017.

Depresia afectează mai mult de 350 de milioane de oameni de toate vârstele, în toate comunităţile, şi este un factor care contribuie semnificativ la povara globală a bolilor netransmisibile.

Această maladie se manifestă printr-o tulburare complexă şi prezintă o suferinţă pentru bolnav, familie şi societate. Pe deplin, cauzele depresiei până în prezent nu sunt elucidate, dar există un model bio-psiho-social unanim acceptat de cercetători şi clinicieni ce susţin ideea, că la instalarea depresiei contribuie şi perturbările biochimice la nivelul creierului, şi cauzele psihologice în cazul personalităţilor fragile, şi cauzele sociale precum stresul cotidian, legat de evenimentele negative de viaţă, ostilitatea mediului etc.

Aceasta provoacă suferință mentală și afectează capacitatea oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi, uneori cu consecinţe devastatoare asupra relațiilor cu familia și prietenii și capacitatea de a-și câștiga existența.image-0-02-04-9e24133c12dbeedc262d1ce1105f69feb2d69f74fcc93d648a50001673e7a931-V

În cel mai rau caz, depresia poate duce la sinucidere. Astăzi depresia este a doua cauza de deces in randul tinerilor in varsta de 15-29 de ani.

Nu întotdeauna este posibilă prevenirea depresiei, dar într-o anumită măsură, se poate de redus riscul de apariţie/reapariţie a bolii. Specialiştii recomandă următoarele strategii: conştientizarea riscului de antecedente în familie; evaluarea psihiatrică şi psihoterapeutică (dacă este cazul); dezvoltarea unui puternic sistem de suport social şi spiritual; reducerea stresului; practicarea sistematică a exerciţiilor fizice; reducerea consumului de alcool şi tratamentul pentru consumul de droguri; alimentaţia sănătoasă.

O mai bună înţelegere a ceea ce este depresia și modul în care poate fi prevenită și tratată, va ajuta la reducerea stigmatului asociat cu această boală, și să îndrume cât mai multe persoane bolnave spre ajutor de specialitate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al RM, depresia a devenit cea mai frecventă suferinţă mintală la nivel de comunitate.

Un studiu desfăşurat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atestat faptul că depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se estimează că anual, 3 - 15 % din populaţia generală prezintă un episod depresiv, dintre care 0,4 - 5 % sunt episoade depresive severe. În Europa, din 1000 de adulţi, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane).

image-0-02-05-7ed4bc329a8e4fa29be90a0dd9af38f33e3d8e0f477d9560431afa05aef65122-VCu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în perioada 05-10 aprilie 2017, Biblioteca Ştiinţifică Medicală organizează expoziţia tematică ,,DEPRESIA: Hai să vorbim!.

Vă invităm să vizitaţi Sălile de lectură 1,2 şi 3, Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

 

Pentru mai multe detalii accesaţi:

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/en/

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/world-health-day/en/

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN