Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială a Diabetului 14 noiembrie 2014

la .

Ziua Mondială a Diabetului


     

  diabetis day  Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
     În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. În 2014 și în următorii patru ani, tema va fi: “Diabetul: Protejează-ți viitorul”. 
    Desfășurarea Zilei Mondiale a luptei impotriva Diabetului în Republica Moldova este un prilej deosebit atât pentru informarea populației privind riscurile, manifestările și complicațiile diabetului zaharat, cât și pentru promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii.
   Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt în prezent peste 371 mil. de oameni cu diabet și alte 280 de milioane care au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet va constitui jumătate de miliard. În Moldova mai mult de 55 de mii de persoane suferă de diabet zaharat, dintre care 12 mii la Chişinău.
     Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sînge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului, toate tipurile de diabet au simptome și complicații similare.
     Cu acest prilej, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a IP USMF "Nicolae Testemiţanu" organizează o expoziţie tematică: „14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului ”, în Sala de Lectură nr. 3 (str. Nicolae Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3), unde sunt expuse publicaţii ce reflectă diverse aspecte ale diabetului zaharat.
   Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)


Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Diabetului '2014, accesaţi:
http://www.who.int/nmh/events/2014/world-diabetes-day/en/
http://www.idf.org/
http://www.idf.org/wdd-index
http://www.who.int/topics/diabetes_mellitus/en/

  

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN