Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială a Inimii

la .


Ziua Mondială a Inimii
 va fi organizată în lumea întreagă pe data de 29 septembrie 2013 sub egida World Heart Federation. Scop al evenimentului este creşterea gradului de informare și conştientizare a populaţiei despre pericolul maladiilor cardiovasculare, se va axa pe prevenirea şi controlul BCV şi pe promovarea măsurilor de prevenire pentru reducerea riscului îmbolnăvirii. În acest an Ziua Mondială a Inimii va demara cu genericul "Să alegem calea spre o inimă sănătoasă".

Potrivit Ministerului Sănătății al RM, combaterea bolilor cardiovasculare(BCV) reprezintă pentru Republica Moldova o problemă atât medicală, cât şi socio-economică, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei, deţinând cca 57,5 % din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani, iar numărul celor decedaţi majorându-se de la 631,99 cazuri de deces la 100000 populaţie în anul 2000 până la 700,2 cazuri în 2005, după care urmează o tendinţă de scădere până la 633,4 cazuri în anul 2011, şi 641,6 cazuri în anul 2012.

Bolile cardiovasculare constituie principala cauză a mortalităţii pe globul pământesc, cauzând anual peste 17,3 milioane de decese. Conform prognozelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în anul 2030 numărul total de decese din cauza bolilor cardiovasculare va atinge cifra de 23 milioane cazuri anual.

În perioada 27-30 septembrie, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza o expoziţie tematică cu titlul "29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii", la Centrul de Informare şi Documentare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (str. Nicolae Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Inimii 2013 accesaţi
http://www.world-heart-federation.org/.

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN