CID OMS

Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA

 

WAD2014 logo 157x257 enZiua mondială de combatere a HIV/SIDA a fost pentru prima dată concepută în luna august 1987 de către James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Bunn și Netter au trimis ideea lor directorului Programului Global privind SIDA (acum cunoscut ca UNAIDS) Dr. Jonathan Mann. Doctorului Mann i-a plăcut conceptul și l-a aprobat, venind cu recomandarea ca sărbătorirea primei Zilei Mondiale SIDA să fie 1 decembrie 1988.

În ultimii câțiva ani, data de 1 decembrie este marcată sub genericul:,,Tendinţa zero. Zero cazuri noi de infecţie HIV/SIDA. Zero discriminări. Zero cazuri decesuri în rezultatul maladiei SIDA” şi prezintă o oportunitate de conştientizare a pandemiei cauzate de HIV.

Infecţia cu HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global şi la nivel naţional. În lume trăiesc cu HIV 35,3 milioane de persoane. Începând cu anul 2001, în 25 de ţări, numărul de cazuri noi de infecţie cu HIV a scăzut cu 50%, totodată  aceste progrese sunt inegale în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde numărul de cazuri noi a crescut cu mai mult de 35%. În Europa de Est şi Asia Centrală în ultimii ani a fost înregistrată o creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV.

Potrivit OMS, pentru atingerea tendinţei 0 (zero) la nivel global se promovează intensificarea eforturilor de control a infecţiei HIV pentru atingerea ţintelor 90- 90-90, către anul 2020: 90% din persoanele estimate să îşi cunoască statutul HIV, 90% din persoanele diagnosticate să fie înrolate în tratament antiretroviral (ARV) şi 90% din persoanele care administrează tratament ARV să aibă nivelul  nedetectabil al virusului.

Conform datelor Centrului Naţional de Medicină Preventivă primul caz de infecţie HIV în Moldova a fost înregistrat în anul 1987. De atunci şi până în prezent numărul persoanelor HIV pozitiv infectate a atins cifra de 4996, inclusiv 1535 – în localităţile din Transnistria.

Conform estimărilor făcute de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, pe parcursul anului 2014 în Republica Moldova a fost confirmat diagnosticul de infecţie cu HIV la 781 de persoane (362 de femei şi 419 bărbaţi, inclusiv 20 de copii). Acest virus, fiind transmis în deosebi pe cale heterosexuală, afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă.

Infecţia cu HIV în Republica Moldova se află în stadiul de epidemie concentrată. Studiile de supraveghere epidemiologică de generaţia a doua (anul 2012)  au indicat rate înalte ale prevalenţei infecţiei HIV în rândul utilizatori de droguri injectabile (UDI) (8,5 % în Chişinău,  41,8% - Bălţi şi 23,9% - Tiraspol), în rîndul  bărbaţilor care practică sex cu bărbaţi (5,4 % în Chişinău şi 8,1%  în Bălţi) şi în rîndul  prestatorilor de servicii sexuale (11,6% în Chişinău şi 21,5% în Bălţi).

În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV, la data de 1 decembrie 2014, Biblioteca Științifică Medicală va organiza expoziția tematică cu genericul "1 decembrie. Ziua Mondială de combatere a SIDA",, la Centrul de Informare și Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

Pentru mai multe informaţii despreZiua Mondială de combatere a HIV/SIDA 2014,accesaţi:
     http://www.who.int/campaigns/aids-day/2014/event/en/

     http://aids.md/aids

Additional information