Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

la .

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual, la 17 mai, începând din 2005 

Ziua Mondiala HAși promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League—WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension — ISH) și cu alte organizații. Scopul este de a promova sensibilizarea publicului privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.

Pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema "Cunoaște-ți valorile tensionale", pentru a promova măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.

Tema a fost stabilită în contextul în care statisticile globale indicau faptul că doar 50% din persoanele cu hipertensiune erau conștiente de faptul că aveau de fapt tensiunea arterială crescută și că doar câteva comunități înregistrau o rată de conștientizare mai mare de 75%. În unele dintre acestea, gradul de conștientizare este foarte scăzut, coborând sub 10%, după cum menționează ISH pe site-ul său, ish-world.com.

Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, această boală poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și/sau invaliditate severă.

 Cu această ocazie, în perioada 16 – 19 mai 2018, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza expoziţia tematică cu titlul "Ziua Mondială De Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale" la Centrul de Informare şi Documentare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (str. Nicolae Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).
     Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resurse informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN