Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială a Diabetului

la .

14 noiembrieZiua Mondială a Diabetului este celebrată în fiece an la 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF) și a Organizației Mondiale a Sănătății, fiind marcată la nivel internațional atât de asociațiile membre ale IDF cât și de persoanele afectate de diabet.

În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se va desfășura sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.  Actualmente, la nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard. În Republica Moldova, circa 84 mii de persoane suferă de această maladie. În municipiul Chișinău sunt înregistrate 23401 cazuri, inclusiv copii. 

De menţionat că, până la 70 % din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

Cu acest prilej, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a IP USMF "Nicolae Testemiţanu" organizează o expoziţie tematică: „14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului”, în Sala de Lectură nr. 3 (str. Nicolae Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3), unde sunt expuse publicaţii ce reflectă diverse aspecte ale  diabetului zaharat.


Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN