Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Inventatorului și Raționalizatorului

la .

Ziua Inventatorului și Raționalizatorului la Biblioteca Științifică Medicală


2În vederea celebrării Zilei Inventatorului și Raționalizatorului, la 04 iulie, ora 14.00, Biblioteca Științifică Medicală, în colaborare cu Departamentul Știință a USMF ”Nicolae Testemițanu”  și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, a organizat Ziua Inventatorului și Raționalizatorului la Biblioteca Științifică Medicală. Organizarea cu întârziere a acestui eveniment a fost dictată de dorința de ai avea prezenți la activitate pe reprezentanții USMF ”Nicolae Testemițanu”, care au participat și s-au ales cu diferite distincții la cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, desfășurat în perioada 28-30 iunie în Iași (România).

DSC 7894La eveniment a participat specialistul coordonator în Secția examinare, Direcția Brevete la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din Republica Moldova, Dnul Tudor Jovmir, care a venit cu un discurs privind brevetarea în Republica Moldova și peste hotarele ei. Participanţii au manifestat un interes deosebit pentru acest subiect şi s-au implicat activ în dezbateri.

Pentru prima dată la acest eveniment a fost prezent Dnul Vladimir Melnic, vicepreședintele Uniunii Inventatorilor și Raționalizatorilor din Republica Moldova. Domnia sa a vorbit despre principalele realizări ale inventatorilor și raționalizatorilor din Republica Moldova în ultimii 2 ani.

Ne-a bucurat faptul, că printre participanții la activitate a fost prezentă Doina Fosa, tânăr inventator, student-doctorand, an. 2, Specialitatea Chirurgie, cond. şt. – Sergiu Ungureanu, Catedra de chirurgie nr. 4, USMF „Nicolae Testemiţanu”,  care pentru al doilea an consecutiv, a câștigat titlul de Cel mai tânăr raționalizator al anului. Titlul i-a fost conferit de Ziua Inventatorului și Raționalizatorului, marcată anual în Republica Moldova. Dna Doina Fosa ne-a împărtăşit experiența sa de brevetare a noilor metode în chirurgie şi ne-a mărturisit că titlul conferit este un rezultat al muncii depuse câțiva ani la rând, dar și o încununare a eforturilor profesorilor care au pregătit-o pe parcursul anilor de studenție, cât și a colegilor, alături de care lucrează în prezent.DSC 7873

Această sărbătoare a fost un bun prilej pentru totalizarea activităţii de cercetare și apreciere a celor mai buni inventatori și raţionalizatori ai USMF "Nicolae Testemițanu". Astfel,Dnul Viorel Prisacari, șef Catedră ”Epidemiologie”, șef Laborator de Infecții Intraspitalicești la USMF ”Nicolae Testemițanu”, membru-corespondent al AȘM și vice-președinte al AȘM, a înmânat diplome celor mai activi inventatori și raționalizatori și celor mai active subdiviziuni de cercetare de la USMF ”Nicolae Testemițanu”.

De asemenea, printre vorbitorii a fost și reprezentantul Laboratorului de inginerie tisulară și culturi celulare de la USMF ”Nicolae Testmițanu”, Dnul  Adrian Cociug. Dnul a venit cu o prezentare privind noile metode și dispozitive pentru medicina regenerativă.

         DSC 7886Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea distincțiilor obținute la cea de-a XXI-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, desfășurată în perioada 28-30 iunie în Iași (România).

În incinta Bibliotecii Științifice Medicale au fost organizată două expoziții cu genericul Ziua Inventatorului și Raționalizatorului 2017 (expoziție de publicații din colecția Bibliotecii dedicate acestei zile) şiMetode noi de diagnostic și tratament ale cercetătorilor universitari, implementate în practica medicală. Brevete, diplome” (organizator Departamentul Știință).  Expozițiile au fost lansate la 23 iunie și pot fi vizualizate de către doritori până la 7 iulie.

 

   

 

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN