Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale!

la .

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale!


hipertensiunea arterialaÎncepând cu a. 2005, anual, la 17 mai este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Scopul acestei zile este de a promova sensibilizarea publicului privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.

Tema acestui an, oferită de World Hypertension League, pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii este: ”Know your numbers” (Cunoaște-ți valorile tensionale) și promovează măsurarea constantă a tensiunii arteriale ca modalitate de prevenție și menținere sub control a hipertensiunii arteriale.

Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se număra printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeași sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit în 2010 din cauza bolii cardiace hipertensive.

OMS estimează că, în lume sunt 600 milioane de persoane cu hipertensiune arterială, care au risc de evenimente cardiace, accidente cerebrale acute şi insuficienţă cardiacă. Circa 37 % din populaţia adultă de pe glob are hipertensiune. Numărul hipertensivilor depăşeşte 50% printre persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani. 1,5 miliarde persoane prezintă valori ridicate ale tensiunii arteriale sau sunt diagnosticate cu HTA. Tensiunea arterială înaltă cauzează 7,1 milioane de decese anual în lumea întreagă, aceasta constituind aproape13 % din mortalitatea globală.

În Republica Moldova, conform rezultatelor studiului CINDI, prevalenţa hipertensiunii arteriale la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 ani constituie cca 30%.

HTA este o boală cronică reprezentată de creşterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale. Nu are simptome specifice, din care cauză este numită şi “ucigaşul tăcut”. Hipertensiunea arterială constituie un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale şi pentru diabetul zaharat.

 Cu această ocazie, în perioada 16 – 20 mai 2017, Biblioteca Ştiinţifică Medicală va organiza expoziţia tematică cu titlul "Ziua Mondială De Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale" la Centrul de Informare şi Documentare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (str. Nicolae Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).
     Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resurse informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, rapoarte statistice, biblioteci electronice, baze de date etc.)

http://www.fiisanatos.md/ro/news_item/17-mai-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale.html#sthash.9pEfysnb.dpuf


Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN