Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie 2016

la .

Ziua Mondială a Sănătăţii

 

2016Anual, pe data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății, ziua când a fost fondată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această zi reprezintă o oportunitate de a sensibiliza şi implica întreaga omenire în diverse probleme prioritare sănătăţii publice la nivel global.
Tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2016 este dedicată unei probleme de sănătate publică tot mai îngrijorătoare - Diabetul Zaharat.
Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina pe care o produce. Insulina, un hormon care reglează zahărul din sânge, ne dă energia de care avem nevoie pentru a trăi. În cazul în care nu se poate ajunge în celulele care urmează să fie arse ca energie, zahărul va ajunge la niveluri nocive în sânge.

P4050038

 Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date estimate de către Federația Internațională de Diabet prezintă aproximativ 418  milioane cazuri de diabet în întreaga lume, iar alte 318 milioane se află la risc de a dezvolta această afecțiune cronică. Previziunile nu sunt nici ele optimiste, în următorii 25 de ani se așteaptă o creștere cu cca 50% a cazurilor cu diabet la nivel global.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății va dedica ediția din acest an luptei contra diabetului, urmărind sporirea gradului de conștientizare și informare al populației cu referire la diabet și a consecințelor pe care le implică. În același timp, demersul vizează și stabilirea de acțiuni eficiente în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și îngrijirea persoanelor cu diabet.
Tot cu acest prilej, Organizația Mondială a Sănătății iniţiază lansarea primului raport global cu privire la diabet, pentru a oferi o situație relevantă a problemei diabetului și care să susțină nevoia de sisteme de sănătate mai puternice, care să asigure o prevenție și un control îmbunătățit, pentru un management eficient al diabetului zaharat.
P60405-135301Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, în perioada 5-11 aprilie 2016, la Biblioteca Șiințifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, Sălile de lectură nr. 2 şi 3 vor fi organizate expoziții tematice "7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății" (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).
Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Ştiinţifică Medicală pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN