Declaraţie privind arhivarea publicaţiilor în Repozitoriul Instituţional  

al USMF "Nicolae Testemiţanu" în domeniul ştiinţelor medicale

                                                                                                                                      

descarcă formular

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului, 2015

la .

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului!    


ziua lucratorului medical si a farmacistului În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în RM se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci când medicul american, Wiliamson Crawford Long, a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. Ulterior, pentru a marca acest eveniment fără precedent, autorităţile americane au declarat data de 30 martie - Zi Naţională a Medicilor.

În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994 pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

Sănătatea este un privilegiu. Dacă e să vorbim de societatea sănătoasă, de modul ei de perpetuare, atunci, cu siguranţă putem afirma că pilonul care susţine principiile unei comunităţi generate dintr-o temelie sănătoasă este, ca o binecuvîntare,  profesia de medic.

Această profesie este pe bună dreptate considerată una din cele mai nobile din lume, dar şi una de o responsabilitate inegalabilă. Majoritatea absolută a lucrătorilor medicali îşi onorează funcţiile de serviciu la un înalt nivel de măiestrie profesională, muncind cu jertfire de sine, deseori în afara orelor de program, ghidându-se în activitatea de zi cu zi, de obligaţia supremă fixată în Jurământul lui Hipocrate.

Rolul lucrătorului medical într-o societate este vital, mai ales când se vorbește tot mai mult despre importanţa sănătăţii fiecărei persoane în parte. Lucrătorii medicali sunt cei care aduc bucuria continuităţii neamului în fiecare familie, care dăruiesc o rază de speranţă suferindului, tratează boala şi sufletul, în baza simplei chemări a inimii.

        Cu această ocazie, în perioada 17-26 iunie 2015, la Biblioteca Șiințifică Medicală, va fi organizată expoziția tematică "Ziua lucrătorului medical și a farmacistului".

 (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

 

 

Book-Trailer

  

biblioteca electronica didactica 1 1

Video tutoriale

 

primo

descarcă video tutorial

 

 

 

 

logo-IBN